Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 
RM120.00 more to FREE SHIPPING


Tumit Akilis dan lain-lain esei (L114)

RM35.00
Price in points: 35 points
Weight: 0.30 kg
9789838840705
Out-of-stock
RM120.00 more to FREE SHIPPING
Add to wish list

SINOPSIS/SARI RANSANG

Esei - esei penulisan dari Khalid Ja'afar mengenai soal politik bersulamkan babak - babak sejarah lampau sebagai perbandingan.

======================================

Ulasan:

Aku harus katakan di sini, aku bukanlah penggemar idea-idea yang dianut ramai kalangan urban-kelas menengah- atau Islamis yang mahu dilihat progresif seperti Liberalisme. 

Tetapi sungguhpun begitu, karya ini mengasyikkan. Aku rasa Pak Khalid menulisnya dengan baik sekali, sampai aku TERPAKSA memberikan 4 bintang, walaupun aku berada di haluan berbeza dengan beliau dan puak-puaknya. Banyak esei yang ditulisnya dengan cemerlang dan penuh pengetahuan juga disulami bahasa yang lembut, teratur lagi sinis, ini membuatkan karya ini perlu dibaca untuk memahami situasi politik di Malaysia. 

Pak Khalid memanglah seorang yang anti pada Kiri, Sosialisme dan yang sewaktu dengannya. Nama Karl Marx hampir tak tersebut di kompilasi esei ini, melainkan satu kali. Nama Karl Marx dan Hisyamudin Rais mempunyai bilangan sebutan yang sama, lebih teruk dari Kassim Ahmad yang ada satu esei khusus untuk membedal pemikir kontroversial tersebut. 

Esei-esei di dalam buku ini adalah esei-esei lama. Tetapi tetap segar dibaca. Aku pernah membaca buku yang senada dengan buku ini, iaitu buku terbitan ZI Publication tulisan pensyarah rambut panjang di UM. Esei-eseinya tidak begitu kuat dan meninggalkan kesan seperti tulisan-tulisan di dalam buku ini yang aku nikmati dengan baik.

Aku fikir esei-esei ini penting untuk dibaca, dan diulangbaca, baik apa aliran pun, kerana esei-esei ini selain merakam zaman, cuba menerbitkan wawasan beliau tentang apa yang beliau harapkan. Dan aku fikir Pak Khalid pun sekarang mungkin dah tak sempat menulis lagi (buku baru) kerana sibuk dengan politik praktik (walaupun nampaknya itu semacam bukan keahliannya) membuatkan buku ini akan jadi magnum opusnya yang penting.

Mungkin juga fokus beliau dan anak-anak buahnya sekarang pada IBDE - antara wawasan dalam Tumit.

Goodreads

Penerbit:
Institut Kajian Dasar
Tahun Diterbitkan:
2014
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI