Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Panglima Awang : Pemusnah Armada Terhebat Eropah # (L13)

Harga Asal: RM29.90
RM25.41
ANDA JIMAT: RM4.49 (15%)
Price in points: 26 points
Weight: 0.41 kg
9789672394280
10 pieces
+
Add to wish list
Tajuk: Panglima Awang : Pemusnah Armada Terhebat Eropah
ISBN: 9789672394280
Penerbit: Karya Publika
Penulis:Zain Al-Johan
Muka Surat: 423
Halaman: Hitam Putih
Format: Paperback
Berat (kg): 0.410
Dimensi (cm): 20.3 cm x 12.5 cm x 2 cm


SINOPSIS


PANGLIMA AWANG atau juga dikenali sebagai Enrique de Malacca dan juga Datuk Laut Dalam seorang tokoh Melayu yang pernah melakar sejarah dunia bersama-sama pelayar Sepanyol, Kapten Ferdinand Magellan dalam misi manusia pertama mengelilingi dunia yang dikenali sebagai Armada Maluku. Misi ini dibiayai dan mendapat restu Raja Sepanyol, Raja Charles V. Ekspedisi Armada Maluku mengandungi lima buah kapal iaitu Trinidad, Conception, Victoria, Santiage dan San Antanio.

Antonio Pigafetta berbangsa Itali yang turut serta dalam ekspedisi tersebut telah menulis artikel bertajuk Magellan's Voyage: A Narrative Account of the First Circumnavigation (1519) mengesahkan bahawa Panglima Awang adalah seorang pegawai dalam kapal Trinidad yang menyertai ekspedisi dari Sepanyol pada 10 Ogos 1519 berjaya meredah Laut Atlantik, Selat Magellan dan Laut Pasifik malangnya setiba di Filipina tercetus peristiwa berdarah mengakibatkan Kapten Ferdinand Magellan mati dibunuh di Pulau Mazzawa, Cebu.

Panglima Awang turut cedera dan sempat diselamatkan oleh pelaut Brunei, Pengeran Adipati Solok tetapi kemudiannya ditawan pelaut Sulawesi, Karaeng Semerluki di parairan Sabah. Walau bagaimanapun, Panglima Awang berjaya diselamatkan oleh Datuk Letch langsung membawanya ke Tanah Melayu iaitu Melaka. Berasaskan fakta ini, Panglima Awang dapat dinobatkan sebagai manusia pertama mengelilingi dunia kerana dia berjaya melakukan pusingan 360 darjah (ditawan di Melaka oleh Alfonso de Albuquerque [Gabenor General Portugis] dan dilarikan ke Goa, India seterusnya dibawa Ferdinand Magellan ke Sepanyol langsung belayar mengikut ekspedisi Armada Maluku).

Manakala Panglima Awang Pemusnah Armada Terkuat Eropah menceritakan episod kembalinya Panglima Awang ke tanah bonda kemudian menjadi pemerintah wilayah Rembau dan akhirnya angkatan perang Rembau pimpinannya berjaya menewaskan Portugis di Melaka setelah sembilan bulan mengepung Kota Melaka pada tahun 1641.

Ikuti kisah Panglima Awang yang tidak terdapat di dalam catatan Antonio Pigafetta dan peranannya terhadap sejarah Melaka dan juga Rembau sehingga akhir hayatnya serta perjalanannya sepanjang mengikuti Armada Maluku mengelilingi dunia dengan ilmu pelayaran yang diturunkan oleh gurunya iaitu Laksamana Hang Tuah. Banyak ilmu yang diturunkan di dalam naskah ini yang boleh membanggakan anak Melayu.

Penerbit:
Karya Publika Sdn Bhd
Tahun Diterbitkan:
2022
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
423 Muka Surat

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI