Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Membongkar Misteri Yakjuj Makjuj # (L7)

Harga Asal: RM38.90
RM33.06
ANDA JIMAT: RM5.84 (15%)
Price in points: 34 points
Weight: 0.47 kg
9789672278467
Out-of-stock
Add to wish list

Tajuk: Membongkar Misteri Yakjuj Makjuj
ISBN: 9789672278467
Penerbit: Hijjaz Records Publishing
Penulis: SYED MAHADZIR SYED IBRAHIM 
Tahun Terbitan: 2022
Muka Surat: 261
Halaman: Berwarna
Berat (kg): 0.470 kg
Dimensi: 21.2 cm x 14.7 cm x 1.4 cm

 

SINOPSIS 

SEHINGGA kini , suku bangsa yang disebut sebagai Yakjuj dan Makjuj adalah bangsa Tartar dan Mongol, pasukan Gengiz Khan ( Hulagu ) sejenis makhluk aneh, haiwan, dan sebagainya. Dalam sebuah hadis yang drirwayatkan Al-Bukhari, Rasulullah SAW menyebutkan bahawa Yakjuj dan Makjuj itu memiliki fizikal berbadan bulat, bermata sepet, dan berkulit kuning. Kerana itu, lantas ada yang mengaitkannya dengan orang-orang berketurunan China, Korea, dan Mongolia. Konon, makhluk yang bernama Yakjuj dan Makjuj ini akan muncul menjelang hari kiamat nanti. Dari An-Nuwas dari Rasulullah SAW , baginda bersabda, ‘Kemudian Allah SWT mengeluarkan Yajuj dan Makjuj, mereka turun dengan cepat dari bukit-bukit yang tinggi. Selepas itu gerombolan atau barisan pertama dari mereka melewati Tasik Thabariyah dan meminum habis semua air dalam tasik tersebut’. (hadis riwayat Muslim 2937/110, At-Tirmidzi 2240 Abu Dawud 4321, Ibnu Majah 4075).
Cerita mengenai Yakjuj dan Makjuj tertera dalam Al-Quran dalam surah Al-Kahfi ayat 92-98 dan kebangkitannya dinyatakan dalam surah Al-Anbiya ayat 96-97. ‘Hingga apanila dibukakan (tembok) Yakjuj dan Makjuj; dan mereka turun dengan cepat dari seluruh tempat yang tinggi. Dan, sudah dekatlah kedatangan janji yang benar (kiamat) maka tiba-tiba terbelalaklah mata orang kafir. (Mereka berkata) : ‘Aduhai, celakalah kami, sesungguhnya kami adalah dalam kelalaian mengenai ini, bahkan kami adalah orang yang zalim’ (Surah Al-Anbiya :96-97). Dalam hadis yang diriwayatkan dari Zainab binti Jahsyi, isteri Nabi, Rasulullah SAW menyatakan , tembok yang dibina oleh Dzulkarnain telah berlubang  sebesar telur ayam ( RAsulullah SAW melengkungkan jari telunjuk dengan ibu jari tangan baginda). Kerana itu, umat manusia akan mengalami celaka kerana Yakjuj dan Makjuj ini berjaya menembusi tembok tersebut. Hadis ini diriwayatkan oleh  Al-Bukhari, Muslim, dan Ahmad. Lalu, bagaimana dengan firman Allah SWt yang mengatakan bahawa tembok tersebut tidak dapat dilubangi? Apakah ini menunjukkan kerana begitu lamanya sehingga tembok yang dibuat dari besi dan tembaga itu akan berlubang? Sejumlah ahli bahasa menyakini bahawa Yakjuj dan Makjuj adalah orang-orang China. Yakjuj dan Makjuj , menurut lughah, ada yang menyebut isim musytaq ( memiliki akar kata dari bahasa Arab ) berasal dari ajaja an-nar ertinya jilatan api. Menurut Abu hatim , Makjuj berasal dari maja, iaitu kekacauan. Makjuj berasal dari mu’juj, iaitu malaja. Namun, menurut pendapat yang sahih, Yakjuj dan Makjuj bukan isim musytaq, melainkan isim ‘ajam dan laqab (julukan).

Penerbit:
Hijjaz Records Publishing
Tahun Diterbitkan:
2022
Halaman:
berwarna
Muka Surat:
261 Muka Surat

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI