Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Hak Asasi Manusia dan Persoalan Budaya #(L47)

Harga Asal: RM35.00
RM29.75
ANDA JIMAT: RM5.25 (15%)
Price in points: 30 points
Weight: 0.20 kg
9789672007333
21 pieces
+
Add to wish list

Sinopsis

Wacana Hak Asasi Manusia seyogia berakar dan terbangun sebagaimana hak-hak asasi tadi harus dipertahan dan diamalkan. Suatu kesegaran apabila Hak Asasi ini masuk dalam ranah imaginasi moral dan terungkap dalam bahasa pemikiran dan nilai kita. Buku kupasan Muthanna Saari adalah suatu sumbangan berharga, dalam konteks di mana kita sering mendapati keraguan tentang hak asasi ini atas alasan kita memiliki gagasan hak asasi yang lebih baik dari apa yang sedia ada. Soalnya bukan siapa yang memiliki konsep hak asasi itu yang baik dan sahih dari yang lain; melainkan bagaimana kita ada keberanian dan kesanggupan moral dan nurani untuk melawan segala bentuk ketidakmanusiaan, betapapun ia dibuat atas nama yang muluk dan sakral. Moga usaha Muthanna berkembang dan mencakupi banyak perkara hak asasi yang lain. Ini tidak bisa ditangguhkan lagi.

Dr Azhar Ibrahim (Universiti Nasional Singapura - NUS)

Hak asasi manusia, walaupun sesuatu yang asasi untuk hidup kita, namun masih dicabar oleh perbezaan polemik kefahaman, yang adakalanya tidak memanfaatkan seorang aktivis yang cuba mempertahankan hak asasi untuk semua. Buku ini cuba mengupas konsep hak asasi dengan lebih mendalam untuk memastikan adakah itu merupakan perbedaan pendapat atau kurang kefahaman ataupun kedaifan yang disengajakan mengikut pola politik? Tahniah Muthanna Saari kerana berani berdepan dengan sentimen yang kononnya hak asasi adalah jajahan barat dan tidak boleh dipakai di negara lain. Selama kita mahu bersembunyi di belakang keselesaan ‘relativisme’, selagi itulah Malaysia akan terjebak dalam posisi ‘defensif’ untuk cuba memberi penjelasan yang berbaur alasan. Demi meneruskan tabiat, polisi dan perundangan membangun hak asasi sejagat yang patut wujud untuk setiap insan, kita berharap buku ini dapat membawa pencerahan radikal demi Malaysia baru yang dinanti-nantikan.

Jerald Joseph (Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia - SUHAKAM)

Penerbit:
Ilham Book
Tahun Diterbitkan:
2019
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
164 Muka Surat

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI