Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Erti Beragama Yang Hilang #(BL65,L65)

Harga Asal: RM35.00
RM29.75
ANDA JIMAT: RM5.25 (15%)
Price in points: 30 points
Weight: 0.43 kg
9789672459071
46 pieces
+
Add to wish list

Tajuk: Erti Beragama Yang Hilang
ISBN:9789672459071
Penerbit: Iman Publication
Penulis : Hasrizal Abdul Jamil
Tahun Terbitan: 2021
Muka Surat: 315
Halaman: Hitam Putih
Format: Softcover
Berat (kg): 0.426 
Dimensi (cm): 14.8cm x 21cm x 1.7cm

 

Jika beragama itu baik, mengapa ada orang beragama yang berperangai sebaliknya?

Ada yang melazimi ibadah, tetapi suka menzalimi dan menindas orang lain.

Ada yang rajin membaca al-Quran, tetapi menerima rasuah dan saling bermusuh apabila tidak sefahaman.

***

Tidak dapat dinafikan, kehidupan dan tingkah laku seseorang banyak didorong oleh kefahamannya terhadap agama. Jika benar kefahaman tersebut, maka akan benarlah juga kehidupan dan tingkah lakunya.

Andai kita memperbaiki cara kita memahami agama, kita ibarat memperelok kehidupan kita secara seluruhnya.

Melalui buku Erti Beragama Yang Hilang, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil menjelaskan sudut-sudut agama yang sering dilupakan dan disalahfahami.

Antaranya perkaitan akidah dan ibadah dengan kehidupan, acuan akhlak, juga isu perhubungan sesama manusia, agar kita dapat melalui kehidupan di dunia dengan baik sekali gus mengecapi kenikmatan hidup yang abadi di akhirat kelak.
 
 
SINOPSIS
 
 
Buku ini merupakan saduran kepada kitab Maza Ya’ni Intima-i Lil Islam (Apa Erti Aku Menganut Islam) karangan Syeikh Fathi Yakan. Asasnya, buku ini membawa ke hadapan persoalan kesyumulan dalam beragama khususnya buat seorang Muslim.

Ia merungkaikan sudut-sudut beragama yang biasa dilakukan oleh seorang Muslim secara ritual seperti akidah dan ibadah, lalu menghubungkan sudut-sudut beragama yang kadang kala tidak dilihat sebagai suatu yang sama besar kepentingannya sepeti akidah dan ibadah iaitu akhlak, perhubungan antara manusia dalam keluarga dan masyarakat.
 
Buku ini turut menekankan bahawa kita perlu yakin masa depan ketamadunan dunia ini adalah untuk Islam lalu perlu bekerja keras untuk membangunkannya.

Bab penutup buku ini juga terkandung nota yang sangat penting kerana memaparkan enabler atau pemboleh kepada segala cita-cita besar yang dinyatakan sebelumnya. Pemboleh tersebut adalah kita harus mampu kawal dan kendali diri.
 
 
KUPASAN OLEH PENULIS
 

Puluhan tahun yang lalu, almarhum Dr Fathi Yakan menyoal, ”Apa erti saya menganut agama Islam?” Naskhah Māzā Ya’nī Intimā’i li al-Islām yang beliau hasilkan telah dibaca ramai, diterjemah ke pelbagai bahasa, merentas sempadan geografi dan masa, berkhidmat membantu kita umat Islam menjawab pertanyaan itu.

Ia bukan soalan biasa macam soalan-soalan lain yang pernah kita jawab.

Soalan ini memerlukan kita menjadi lebih daripada seorang penghafal jawapan, atau penukil kata.

Ia memerlukan kita menjadi ’meaning maker’, insan yang dikurniakan Penciptanya dengan keupayaan berfikir dan menghasilkan makna. Ini bersesuaian dengan cabaran masa kini, bahawa mengertikan kembali makna beragama yang hilang, adalah satu keperluan yang besar.

Erti beragama yang hilang itu terjadi bukan kerana kita kehilangan agama. Tetapi kita kehilangan makna.

Hingga agama jadi warisan. Bukan pilihan.

Kita kehilangan erti kerana erti datang hasil berfikir. Bukan hasil menghafal dan menyalin jawapan.

Seumpama masih makan buah, tetapi khasiat buah itu tidak diserap dan mendatangkan manfaat yang sepatutnya. Hanya serat-serat yang diproses. Masih ada gunanya, bagus untuk pelawasan diri. Tetapi tidak menjadikan kita sihat. Lebih sihat.

Dr. Fathi Yakan memberi kepada kita naskhah Māzā Ya’nī Intimā’i li al-Islām atau ”apa erti saya menganut agama Islam?” itu, bukan dicapai maksudnya dengan mengangguk kepada apa yang diterangkan oleh beliau. Tidak juga sekadar membaca penuh hambar di dalam bulatan ilmu yang kaku.

Ia memerlukan pembinaan. Construct, melengkapi proses untuk sebuah confession.

Naskhah Erti Beragama Yang Hilang hadir untuk meneman dan membekal proses berkenaan. Ia adalah usaha kecil saya untuk menghubungkan karya Dr. Fathi Yakan dengan realiti kita hari ini.

Di dalam dunia yang sangat asing, apatah lagi dek penangan pandemik yang mengubah norma kehidupan, saya berdoa kepada Allah agar naskhah ini bermanfaat buat saya dan sahabat mengertikan kembali makna kita beragama, bukan untuk berdebat atau bersoal jawab dengan manusia sekeliling, tetapi lebih kepada menjernihkan renungan hati sendiri kepada pertanyaan siapa diri ini, siapa Dia, dan bagaimana hubungan diri ini dengan Penciptanya, di dalam sebuah kehidupan.

Bacalah.

Dengan nama Tuhan.

Tuhanmu sendiri.

Sang Pencipta.

Bismillah.

Hasrizal
Naas, Ireland
9 Januari 2021 / 25 Jumada al-Ula 1442

 

PENULIS

 

Hasrizal Abdul Jamil berasal daripada Ipoh, Perak.  Beliau seorang graduan Sarjana Muda Syariah (Kepujian) di Universiti Mu’tah, Jordan pada tahun 2001. Pernah berkhidmat sebagai Minister of Religion di Belfast Islam Centre di bawah tajaan The Al-Maktoom Foundation, UAE di samping bertugas sebagai Muslim Chaplain di The Queen’s University, Ireland Utara.

Kini, beliau sekeluarga bermastautin di Naas, Republic of Ireland. Terdahulu, beliau berada selama beberapa tahun di Oulu, Finland untuk menerima latihan ilmiah dan industri di bidang Learning, Education and Technology serta Educational Entrepreneurship. Beliau berkhidmat sejak tahun 2014 sebagai Pengarah Pendidikan di Yayasan Pendidikan Khalifah yang menguruskan Khalifah Model School (Rendah) dan Khalifah Model School (Menengah).

Beliau juga merupakan ahli Jawatankuasa Kajian Dasar Pendidikan Negara pada tahun 2018-2019 yang berperanan menyemak dan menganalisis kurikulum dan sistem Pendidikan Negara untuk penambahbaikan bersama  12 orang pakar pelbagai bidang yang telah dilantik sendiri oleh Menteri Pendidikan Malaysia ketika itu, YB Dr. Maszlee Malik.

Selain kegiatannya yang aktif dalam relung pendidikan, Hasrizal terlebih dahulu dikenali sebagai seorang penulis yang prolifik terutamanya melalui blog utama beliau www.saifulislam.com.

Karangan yang menaikkan nama beliau suatu ketika dahulu adalah Aku Terima Nikahnya yang diterbitkan pada tahun 2008. Sehingga kini, 21 buah buku telah beliau karang. Penulis juga aktif berkongsi pelbagai renungan di samping travelog hidupnya di Facebook (@hasrizalabduljamil), Twitter (@hasrizal2020), Instagram (@iamhasrizal) dan Youtube (@iamhasrizal).

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI