Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Bisnes Satu Cabang Jihad #(L62)

Harga Asal: RM16.00
RM13.60
ANDA JIMAT: RM2.40 (15%)
Price in points: 14 points
Weight: 0.41 kg
9789676114730
16 pieces
+
Add to wish list

Umat Islam seluruh dunia sedang menghadapi cabaran dan ancaman yang menggugat survival mereka dalam hampir semua lapangan hidup. Peristiwa 11 September 2001 telah mengakibatkan terbitanya suasana iklim tidak menentu yang membawa tekanan hebat.

 Peperangan di Palestin, Kashmir, Chechnya, Afghanistan dan Iraq cuma meruncingkan lagi kedudukan ini. Seruan perang jihad yang kerap dilaungkan sejauh ini belum menampakkan kepastian kemenangan, malah jelas memperlihatkan pertempuran barisan mujahid, antara lainnya, dengan jentera peperangan berteknologi tinggi milik kuasa besar dunia.

Masyarakat Muslim kini dilabel pula sebagai masyarakat kecundang, atau failed societies, kerana kegagalan mereka menjanjikan kehidupan yang terbaik bagi masyarakat mereka. Sementara itu, dalam bidang ekonomi, globalisasi dan kapitalisme global mendedahkan negara Islam kepada penjajahan bercorak baru oleh gergasi korporat multinasional milik negara maju.

Jelas sekali kekuatan dan ketahanan bangsa dan ummah perlu dibina semula. Teras kekuatan dan ketahanan ini ialah bisnes dan dengan demikian ahli bisnes Melayu-Muslim di tanah air perlu bangkit membina keupayaan. Dasar dan strategi kerajaan juga perlu diperbaharui supaya nyata berkesan.

Keadaan krisis menuntut supaya usaha ini dijayakan menerusi landasan Jihad Bisnes. Sesungguhnya satu tindakan bertaraf jihad diperlukan jika Melayu-Muslim dan umat Islam amnya mahu berjaya mengatasi krisis dan ancaman, langsung membina kekuatan dan kekebalan ekonomi untuk mempertahankan hak dan kedudukan.

Masyarakat Melayu-Muslim perlu memahami sepenuhnya peranan bisnes dan mengiktiraf potensi bisnes dalam menjanjikan jalan keluar untuk kebangkitan bangsa dan ummah. Usahawan, ahli bisnes dan korporat Melayu-Muslim digesa menyuntik Nur Islam ke dalam amalan bisnes, menjadikannya sumber tenaga pendorong dan asas motivasi yang perkasa untuk berjaya dalam persaingan.

Tan Sri Muhammad Ali Hashim ialah Ketua Eksekutif Johor Coporation sejak Januari 1982. Buku ini adalah penulisan kedua beliau, setelah buku pertamanya bertajuk Membujur Lalu.

 
Penerbit:
Pelita Dhihin
Tahun Diterbitkan:
2007
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
240 Muka Surat

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI