Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


(OS) Tazkirah Makan Dalam (R6)

"Buku yang luar biasa. Sungguh, jika anda membaca buku ini, anda akan 'melekat' untuk membaca dan terus membaca." #UstazPahrolMohdJuoi
RM18.00
Price in points: 18 points
Weight: 0.25 kg
978-967-481-314-7
18 pieces
+
Add to wish list

Sinopsis

 

Buku ini memuatkan kisah-kisah yang dekat dengan masyarakat. Kisah-kisah cinta, kisah rumah tangga, pasangan hidup, realiti kehidupan, dan realitI masyarakat. Menyentuh tentang ujian hidup, pengalaman, dan kerisauan insan. Memuat akhlak mulia dan perkara yang dapat membuat hati bahagia. Berikutnya tip cara menangani stres mengikut acuan Islami. Kisah yang dihadapi semua orang insyaAllah.

Tujuan tulisan ini adalah supaya kita sama-sama mengingati Allah dan menyempurnakan tanggungjawabnya sebaik mungkin. Ini kerana, dari mana kita datang ke situlah kita akan dikembalikan. Balasan baik adalah bagi orang-orang yang taat, beramal, dan bertakwa. Ini janji- Nya.

Tanpa mengaku-ngaku milik sendiri, dalam buku ini ada yang asli idea saya dan ada pula idea orang lain yang dikutip di sana sini. Ada kutipan daripada al-Quran, hadis Nabi s.a.w, para ulama salafus- soleh, tokoh-tokohnya yang mulia dan buku-buku yang dibaca. Sementara rujukan dan sandaran disertakan di akhir halaman.

Harapan saya pembaca membacanya sehingga selesai tanpa melangkau di sana sini dan bermanfaat hendaknya. Apa yang baik dijadikan teladan sementara yang buruk dijadikan sempadan. Andai ditemukan kesalahan, tegurlah. Andai ditemukan suatu yang baik dan berguna, doakanlah penulisnya dari kejauhan. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.

Maka, sekarang saya persembahkan karya yang tiada sepertinya ini ke hadapan pembaca. Bacalah dengan memulainya dengan kalimah taiyyibah Bismillahirrahmanirrahim.

Salam daripada penulis.

Al-faqirilallah - Anwar Nursi.

 

 

Ulasan Buku

 

“Buku yang luar biasa. Sungguh jika anda membaca buku ini, anda akan ‘melekat’ untuk membaca dan terus membaca.”

Buku yang luar biasa. Bersahaja tetapi sangat menyentuh kerana pendekatannya yang santai tetapi sampai. Jangan memandang rendah kepada ayat-ayat mudah yang digunakan justeru ia penuh dengan falsafah yang menarik untuk ditekuni.

Indah. Mudah. Itulah dua perkataan yang terluncur dalam hati saya apabila mula membelek-belek membaca naskhah yang dikirimkan oleh penulisnya kepada saya. Walaupun ketika itu saya kurang sihat, tetapi buku ini menyegarkan minda saya. Dan saya rasa bertuah kerana diberi perhargaan untuk menulis sesuatu berkenaan buku ini.

Buku ini banyak mengajak dalam mengajar. Serasa berkongsi tetapi jika diamati penulislah yang banyak memberi. Cerita-cerita zaman kanak-kanak, kisah-kisah biasa dalam kehidupan, kejadian, dan peristiwa yang berlaku di hadapan mata, rupanya penuh pengajaran dan hikmah jika ditulis penuh kebijaksanaan dan keterampilan.

Sungguh jika anda membaca buku ini, anda akan ‘melekat’ untuk membaca dan terus membaca. Seolah-olah membaca kisah sendiri. Ya, buku ini memaparkan kisah kita!

Saya juga tertarik kerana buku ini memasukkan rencah yang sedap dinikmati. Fakta Sains, ungkapan-ungkapan orang bijaksana disisip dengan begitu kemas dalam hujah dan pandangan. Tentu sahaja penulis telah membuat ‘homework’ yang teliti untuk memenuhi tugasan ini.

Tahniah. Penulis tidak bercerita kosong atau bermain dengan kata- kata untuk memanjangkan penulisannya. Tepat dan padat, itulah komentar saya apabila mula membaca bab demi bab secara pantas kerana masa yang terbatas.

#UstazPahrolMohdJuoi

 

 

Isi Kandungan

 

Siapa yang Sedang Merintih

Tulislah Diarimu

Pisang dan Epal

Sudah Takdirkah Itu?

Wahai Anakku

Cinta Datang Lagi

Betulkan Ikhlas Kita

Tanya Sama Pokok

Diakan Anak Kita

Penyakit Umat Islam

Saya yang Mahu Kahwin!

Usah Biasakan

Depresi

Cinta Monyet

Hutang Budi

HItam Kulit Mempelam

Tenanglah Segala Hati

 

Kekasih Bertindak

Jalanlah Separuh Lagi

Kahwinkan Segera

Gadis Pingitan

Jantung

Bahagia Bila Tenang

Mewajibkan Syurga

Di Sini Ada Cahaya

Busuk dan Manis

Wahai Dia yang Cantik

Hitam Si Tampok Manggis

Setiap Orang Punya Masa Lalu

Peribadi yang Cantik

Yang Sejati

Kalau Seorang Gay

Khaybar, Khaybar…

Apalah Punya Lelaki!

Apabila Ada Kuasa

Peti Ais Itu

Jika Seliparmu Hilang

Tuhan, Permudahkan

Penerbit:
PTS Publishing House
Tahun Diterbitkan:
2019
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
250 Muka Surat

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI