Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Save 15%

KOMBO: Tafsir Tok Guru - Surah Al-Fatihah & 3 Qul

Harga Asal: RM62.00
RM52.70
ANDA JIMAT: RM9.30 (15%)
Price in points: 53 points
kombo-tafsir-tokguru
Add to wish list

ISTIMEWA

Edisi premium & hardcover. Tafsir Al-Fatihah & Tafsir 3 Qul (Al-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas)

 

Setelah sekian lama kita menaruh harapan untuk menatap kembali kalam hikmah daripada seorang tokoh yang disegani di Malaysia Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.

Akhirnya tercapai juga harapan kali ini menatap setiap butir bicara hikmah menghuraikan Kalam Allah yang disampaikan setiap pagi Jumaat. Selepas 4 tahun Almarhum Tuan Guru meninggalkan kita, akhirnya penerbitan ini dapat direalisasikan. Penerbitan Tafsir Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah kesinambungan penerbitan tafsir yang pernah diterbitkan oleh beberapa pihak di era 90-an. 

Audio asalnya ditranksip semula, kemudian dimasak dan diadun dengan tertib supaya semua orang di Malaysia dapat membacanya. Pembaca akan merasai 'kanji-kanji' bicara Tuan Guru yang segar dan enak melalui hidangan huraian Tafsir Al-Quran. 

 

TRANSKRIP KULIAH

Daripada audio asal kuliah Tok Guru yang disampaikan setiap hari Jumaat di Kelantan.

 

GAYA BAHASA

Mengekalkan gaya bahasa Tok Guru.

 

MAKSUD PERKATAAN

Dikekalkan perkataan dialek Kelantan dan diberikan maksud untuk memudahkan kefahaman semua.

 

KAEDAH PENULISAN DAN PENYUSUNAN

Transkrip kuliah diambil daripada audio kaset kuliah Tok Guru. Audio kuliah akan ditranskrip dengan ditaip setiap perkataan yang diucapkan oleh Almarhum Tuan Guru. Teks transkrip dikekalkan dalam sebutan dialek Kelantan, bagi memudahkan penyusun untuk memahami maksud penyampaian Almarhum Tuan Guru. Transkrip tersebut akan diedit dan disusun supaya dapat dibaca dan difahami oleh semua orang di Malaysia khususnya. Terdapat perkataan Kelantan yang dikekalkan bagi mengekalkan ucapan asal. Kemudian diletakkan maksud bagi setiap perkataan. Proses edit juga mengekalkan gaya bahasa Tuan Guru yang disampaikan menggunakan dialek Kelantan.

 

SENARAI MISALAN, KIASAN DAN ANALOGI

Tafsir Tok Guru ini mengandungi pelbagai misalan, kiasan dan analogi yang disampaikan sendiri oleh Tok Guru dalam kuliahnya untuk memudahkan kefahaman para pendengar. Antara analogi yang menarik adalah perihal cawan yang dipenuhi pasir bagi menggambarkan keadaan fikiran sebelum membaca al-Quran. Selain itu, penggunaan objek seharian juga dimasukkan sebagai kiasan dan gambaran. Contohnya, isi ceramah yang tidak disesuaikan digambarkan dengan perbuatan mahu membuka nat sembilan, tetapi menggunakan spanar dua belas. Senarai misalan, kiasan dan analogi ini disertakan untuk rujukan para pembaca.

 

SURAH AL-FATIHAH

Surah al-Fatihah adalah rangkuman keseluruhan kandungan Al-Quran. Tafsir bagi surah ini menggambarkan pemikiran seseorang terhadap kandungan Al-Quran.

Tafsir Al-Quran Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi Surah al-Fatihah membawa kita memahami kerangka pemikiran al-Marhum Tuan Guru terhadap ayat-ayat suci Al-Quran dalam seluruh urusan hidup di dunia dan di Akhirat.

Tafsir ini membawa kita mengembara untuk memahami samudera kalimah- kalimah suci Al-Quran di dalam Surah Al-Fatihah. Menyelami makna hikmah terselindung di sebalik mutiara emas Kalam Ilahi. Daripada alunan bicara kuliah tafsir al-Marhum Tuan Guru, lautan ilmu beliau yang dalam.

Melalui kepetahan kata-kata, ilmu dan pengalaman yang padat al-Marhum Tuan Guru, kita akan mampu menerobos masuk ke dalam pati rahsia Surah Al-Fatihah, surah yang pertama.

 

SURAH AL-NAS

Allah Taala bersifat tiga perkara. Rabb (pendidik), Malik (raja) & Ilah (tuhan). Ketiga-tiga itu kita minta digunakan sepenuhnya untuk melindungi kita daripada was-was & ragu-ragu.

Kalau ragu juga, maka kamu tidak mukmin, tidak muttaqin (orang bertaqwa) dan tidak ikhlas. Ketiga-tiga ini syarat bagi hendak masuk syurga akhirat kelak.

Allah minta kepada manusia supaya ikhlas beribadat dengan Dia. Kita kena merendah diri, kena tunjuk hina kepada Allah. Apa yang Dia suruh, kena buat.

Manusia ini hamba Allah Ta’ala. Bukan rakyat Tuhan, bukan kawan Tuhan, tetapi hamba Tuhan.

Kaedah hamba, kuli, buruh, mesti patuh pada kehendak Allah. Benda-benda dan perumpamaan begini kena benar-benar ingat hadirin semua.

 

SURAH AL-FALAQ

Islam ajar kepada kita, bahawa kamu wahai manusia, takdir dan nasib kamu, Allah Ta’ala buat di atas dunia ini mempunyai banyak musuh.

Ada musuh yang nampak ditengok, kita panggil gajah, harimau, ular, lipan, kala jengking. Ini musuh yang dapat ditengok.

Satu lagi adalah musuh yang tidak nampak ditengok & ketua dia adalah syaitan. Syaitan, iblis dan hantu. Ini semua musuh kepada manusia yang Tuhan buat.

Akhirat kelak ada balasan baiknya untuk mana-mana orang melawan musuh-musuh yang tidak nampak ditengok, lawan syaitan yang duduk di luar daripada diri kita, lawan nafsu yang duduk dalam diri kita.

Kita lawan sungguh-sungguh serupa yang Nabi Muhammad ajar, kita boleh pahala. Pahala ini tidak laku di dunia, tetapi laku di akhirat.

 

SURAH AL-IKHLAS

Ikhlas asal maknanya ialah tapis. Apabila kita tapis air, tapis apa sahaja sekali pun, tujuannya hendak ambil yang jernih. Hendak buang segala sampah-sarap, hendak buang segala karat dan kotor, biar benda itu jernih.

Al-Quran ini ada satu surah, namanya surah al-Ikhlas. Bagaimana dibentuk peribadi manusia supaya benar-benar kerja buat manusia ini ikhlas kerana Allah. Biar benda ini, barang bertapis, bersih kerana Allah Ta’ala.

Seperti kita turun dari rumah pagi ini, mari mengaji. Bukan kerana benda lain tetapi kerana betul-betul nak rapatkan diri dengan Allah Ta’ala melalui pengajian Kalamullah, kitab Dia sendiri.

Bagaimana kita hendak masuk rapat dengan Tuhan, kalau kita sendiri tidak tahu pun benda apa yang Tuhan hendak dan benda apa yang Tuhan setuju.

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI