Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Karya Agung: SULALAT AL-SALATIN # (L9)

RM160.00
Price in points: 160 points
Weight: 0.75 kg
karya-agung-sulalat-alsalatin
Out-of-stock
Add to wish list

Tajuk: Karya Agung: SULALAT AL-SALATIN
ISBN: karya-agung-sulalat-alsalatin
Penerbit: Yayasan Karyawan
Penulis: Tun Sri Lanang
Tahun Terbitan: 2017
Muka Surat: 338
Format: Hardcover

Halaman: Hitam Putih & Berwarna
Berat (kg): 0.75 kg
Dimensi: 23 cm x 15.5 cm x 2.7 cm


--


Sulalat al-Salatin atau Sejarah Melayu telah dimartabatkan sebagai warisan dunia oleh UNESCO pada tahun 2012. Pengiktirafan tersebut merupakan satu pengiktirafan kepada karya agung Melayu di dalam bidang kesusasteraan Melayu tradisi. Karya agung ini merupakan satu-satunya sumber yang meriwayatkan kesultanan Melaka sebagai kemaharajaan maritim yang terawal pada abad ke-15 dan ke-16.

Tun Seri Lanang sebagai pengarang karya agung ini telah meriwayatkan tentang kesultanan Melaka, tetapi juga kesultanan Johor, Pahang, Terengganu, Aceh, Rokan, Pasai, Kampar, Brunei, Sulawesi, Bentan, Temasek dan lain-lain. Kesultanan Melaka adalah sebuah kemaharajaan yang besar lagi berpengaruh pada zaman itu. Kebijaksanaan pengarang juga telah memperlihatkan bahawa kesultanan Melaka juga setanding dengan kemaharajaan China, Benua Kalinga, Siam dan Majapahit.

Teks-teks yang dikenali sebagai Sejarah Melayu atau Sulalat al-Salatin ini telah melalui beberapa zaman, dan oleh itu dianugerah dengan sejarahnya sendiri pula. Karya yang ditulis mungkin dalam bentuk yang lebih dasar, misalnya senarai dan salasilah raja, seperti kata Linehan (1947) dan Roolvink (1967) (yang dibayangkan oleh salasilah pendek seperti naskhah Maxwell 105, di Royal Asiatic Society, London), di negeri Melaka pada zaman kerajaan Melayu Melaka, kemudiannya berkembang se hingga menjadi sebuah sejarah yang lengkap di Johor. Sejak itu karya ini telah menempuh beberapa tahap perkembangan pula. Naskhah asal karya ini telah pun disalin beberapa kali di Johor, bukan saja kerana ini merupakan karya penting yang diperlukan oleh istana untuk merujuk salasilah raja dan kerabatnya, tetapi telah menjadi suatu budaya bahawa teks yang baik diperbanyak untuk pembacaan dan simpanan khalayak yang lebih besar.

Karya yang ditulis di Johor ini bertarikh 1612, amat penting dan dari awal lagi dikagumi kerana kandungan, bahasa dan seni persembahannya. Namun demikian sebuah karya Melayu ditam bah, dikurang, diperbesar atau dikecilkan sewaktu proses pe nyalinan dilaksanakan. Dan kita melihat bahawa ada bebe rapa versi dengan perbezaan, setengah-setengahnya cukup besar, yang lain pula agak kecil sifatnya.

Penerbit:
Yayasan Karyawan
Tahun Diterbitkan:
2017
Format:
Hardcover
Halaman:
Hitam Putih & Berwarna
Muka Surat:
338 Muka Surat

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI