Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Falsafah Politik Malaysia - Suatu Wacana Tradisi, Adat dan Budaya(L98,BL97)

RM35.00
Price in points: 35 points
Weight: 0.27 kg
9789671804605
23 pieces
+
Add to wish list
Falsafah Politik Malaysia: Suatu Wacana Tradisi, Adat dan Budaya

Author: Jamizal Zainol

Publisher: Yayasan PEACE

ISBN: 9789671804605

Pages: 154 pp

Weight: 0.266kg

Year: 2020

Price: RM 35.00

Buku Falsafah Politik Malaysia: Suatu Wacana Tradisi, Adat dan Budaya adalah pandangan penulis berkenaan falsafah politik konservatisme yang melihat hubungan kesalingan antara kerajaan dan rakyat berasaskan tradisi, budaya dan sejarah yang membentuk pandangan alam politik di Malaysia. Hubungan kerajaan dan rakyat ini digarap melalui tema-tema besar kenegaraan iaitu hak asasi manusia, keadilan ekonomi dan pembangunan lestari. Penulis juga menyampaikan pandangan beliau bagaimana tema-tema besar ini juga perlu difahami melalui falsafah moral dan etika supaya isu-isu berbangkit dalam sebuah negara ditangani dengan sebaik-baiknya melalui acuan tradisi dan budaya Malaysia. Penulis melihat politik konservatif ialah suatu pendidikan kepada pemain-pemain politik kerana ianya bersandarkan kepada prinsip “membina itu payah meruntuhkan itu mudah”.

Mohd Jamizal Zainol memegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) dari Universiti Islam Antarabangsa, Sarjana Undang-Undang (LLM) dari Universiti Malaya dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Edinburgh Business School, Heriot Watt University. Beliau diterima masuk sebagai Peguambela dan Peguamcara di Mahkamah Tinggi Malaya pada tahun 2006. Pada tahun 2018, beliau dilantik sebagai seorang adjudikator di Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia, Malaysia (AIAC) . Memulakan kerjayanya sebagai Peguam Persekutuan di Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa, Jabatan Peguam Negara Malaysia dan pernah bertugas sebagai Penasihat Undang-Undang Kanan di JX Nippon (Deepwater Sabah) Limited dan Pegawai Undang-Undang PETRONAS.

Beliau pernah menjadi ahli jawatankuasa Persatuan Penulis Kuala Lumpur (KALAM) dan mula menulis artikel-artikel di akhbar-akhbar tempatan seperti Utusan Malaysia, Berita Harian dan media atas talian seperti Malaysiakini, Malaysian Insider dan Malaysian Insight semenjak tahun 1998.

Pada tahun 2019, beliau telah mengasaskan dan diamanahkan sebagai Pengerusi bagi Yayasan Polisi dan Hal Ehwal Ekonomi Malaysia (PEACE) yang berpusat di Putrajaya. PEACE adalah sebuah yayasan yang melakukan penyelidikan dalam hal ehwal polisi awam dan isu-isu ekonomi di Malaysia melalui gerak kerja intelektual seperti penerbitan, seminar, persidangan, kertas penyelidikan selain kerja-kerja kebajikan di lapangan.

Penerbit:
Pelita Dhihin
Tahun Diterbitkan:
2020
Format:
Paperback
Halaman:
Hitam Putih
Muka Surat:
154 Muka Surat

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

 

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI*

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

 *Order akan sampai dalam masa 2 - 5 hari bekerja, mengikut masa & kaedah penghantaran yang dipilih. Info lanjut: KLIK DI SINI

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari.

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI