Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Save 15%

Bagaimana Seharusnya Kita Mentafsirkan Al-Quran? #(Q16)

Harga Asal: RM10.00
RM8.50
ANDA JIMAT: RM1.50 (15%)
Price in points: 9 points
Weight: 0.08 kg
9789671443101
Out-of-stock

Judul: Bagaimana Seharusnya Kita Mentafsirkan Al-Quran?
Judul Asal (Arab): Kaifa Yajibu ‘alaina an Nufassir al-Quran al-Karim?
Penulis:
 Syaikh Muhammad bin Nasiruddin Al-Albani

Penerbit: Karya PiS Sdn Bhd
Penterjemah: Maktabah Dar Ar-Rakhis

Muka Surat: 48 m/s (Soft Cover)
Berat: 114 gram

 

Secara ringkasnya, buku ini merupakan salinan teks daripada beberapa sesi soal jawab di antara Syaikh Muhammad Nasiruddin al-Albani bersama anak-anak muridnya di dalam beberapa sesi majlis ilmu. Soalan-soalan yang dikemukakan itu adalah daripada mereka yang menghariri kuliahnya dan beliau menjawab soalan-soalan tersebut. Setelah rakaman soal jawab itu ditulis di dalam bentuk teks, teks itu diserahkan kepada beliau supaya dibuat beberapa penjelasan ringkas dan pembetulan daripada teks asal.

Risalah ringkas ini menerangkan secara ringkas tetapi terperinci tentang kaedah-kaedah yang tepat untuk mentafsirkan ayat-ayat al-Quran. Hal ini kerana terlalu banyak penafsiran al-Quran yang salah dan tidak menepati disiplin ilmu tafsir al-Quran yang dilakukan oleh mereka yang tidak menguasai ilmu tafsir al-Quran atau mereka yang sengaja memutarbelitkan kaedah-kaedah penafsiran al-Quran agar mereka boleh meletakkan justifikasi terhadap perbuatan-perbuatan mereka yang jelas melanggar syarak.

Risalah ini mengandungi tafsiran secara ringkas ayat-ayat al-Quran yang secara zahirnya dilihat bercanggah, namun apabila dijelaskan tentang kaedah penafsiran yang tepat, maka pada hakikatnya tidaklah bercanggah. Selain itu, risalah ini juga mengandungi beberapa penjelasan tentang hukum hakam terhadap permasalahan yang berkaitan dengan al-Quran. Selain itu juga, risalah ini mengandungi tafsiran-tafsiran terhadap ayat-ayat yang terpilih bedasarkan soalan yang diajukan oleh penanya kepada Syaikh al-Albani. Risalah ini juga mengandungi jawapan kepada syubahat yang dibawa oleh golongan yang menyeleweng, khususnya di dalam risalah ini merupakan jawapan kepada golongan anti-hadis (Quraniyyun).

Kesimpulannya, buku ini menjelaskan secara ringkas tentang kaedah-kaedah penafsiran al-Quran (Usul Tafsir) dan buku ini adalah sebuah permata yang berharga bagi mereka yang dahagakan ilmu agama.

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI