Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 

Azhar Ibrahim

Azhar Ibrahim, PhD. adalah Fellow Pelawat di Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Nasional Singapura (NUS). Beliau memperolehi PhD, MA, dari Jabatan yang sama pada tahun 2002 dan 2008. Disertasi beliau memberi tumpuan kepada humanisme dan intelektualisme di kalangan inteligensia sastera Melayu. Manakala tesis MA beliau membahas kajian mengenai orientasi agama seperti yang ditunjukkan dalam masyarakat Melayu feudal dan kesinambungannya pada masa sekarang.

Beliau telah menjadi Pensyarah selama hampir sepuluh tahun di Institut Pendidikan Nasional (NIE) Universiti Teknologi Nanyang, mengajar kesusasteraan Melayu klasik dan moden, sosiologi orang Melayu, serta tradisi dan tamadun intelektual Islam. Di NIE, beliau turut mengajar pelbagai budaya dan pedagogi kritikal.

Kepentingan penyelidikannya termasuk sosiologi agama, sosiologi sastera dan literasi kritis, dan perkembangan intelektual Melayu-Indonesia. Penyelidikan pasca kedoktorannya di Fakulti Teologi, Universiti Copenhagen, Denmark untuk (2009/2010), dan kemudian di Temple University, Amerika Syarikat (2010/2011) di bawah NUS Overseas Postdoctoral Fellowship.

Penyelidikan postdoctoral beliau memberi tumpuan kepada Teologi Sosial di Asia Tenggara Muslim: Trend dan Cabaran, dan Teologi Dialog dalam Masyarakat Melayu-Indonesia: Prospek dan Impediments. 

 

 

CARI PRODUK YANG ANDA MAHU CARI PRODUK YANG ANDA MAHU