Selamat Datang, Pelanggan Yang Dihormati. (SIGN IN | Register)

 

 


Apa itu Ilmu Hadis? (L138)

Rak: L10
"Ilmu Hadis ini adalah agama, kerana itu telitilah orang yang kamu ambil agamamu daripada mereka." - Ibnu Sirin
RM9.00
Price in points: 9 points
Weight: 0.10 kg
978-967-5137-22-8
Out-of-stock
Add to wish list

Kita selalu mendengar orang menyampaikan hadis Nabi Muhammad. Kita biasa mendengar Rasulullah berkata begini, begitu dan sebagainya. Hampir setiap amalan disandarkan kepada Nabi Muhammad. Namun, adakah benarkah Nabi Muhammad berkata demikian? Buku Apa itu Ilmu Hadis? menerangkan cabang ilmu hadis yang perlu dipelajari bagi memahami konsep hadis sahih, hadis hasan, hadis daif dan sebagainya. Turut dimuatkan carta, susur galur pelapor hadis yang bersambung daripada Nabi Muhammad hingga kepada perekod sekarang.

Hasan Abu Bakar adalah guru yang mendapat Diploma Tahfiz (Al-Quran dan Qiraat) Darul Quran. Beliau kemudiannya memperoleh Ijazah Sarjana Muda Usuluddin dari Universiti Mu'tah, Jordan.

Format: Paperback
ISBN-13: 978-967-5137-22-8
Tarikh Terbit: 19 Dec 2008
Jumlah Muka Surat : 88

Berat (kg): 0.10

============================================

ULASAN:

 

Ilmu Hadis, atau nama lainnya Ulum Hadis dan Mustolah Hadis merupakan salah satu cabang ilmu yang penting dalam agama Islam. Kepentingan ilmu ini adalah untuk menjaga dan memastikan kesahihan sesebuah hadis yang disampaikan dari seseorang. Tiga perkara teras yang dibincangkan didalam ilmu Hadis ialah Sanad, Matan dan Rawi. Ilmu ini hanya dapat diperolehi sekiranya seseorang itu menuntut dalam pengajian agama di masjid surau, sekolah agama dan universiti.

Berkenaan dengan buku "Apa Itu Ilmu Hadis?", buku ini diterbitkan dengan tujuan mempermudahkan pemahaman dan menangkis stigma masyarakat umum terutamanya kepada mereka yang menganggap cabang ilmu ini sukar untuk dipelajari, memeningkan dan ilmu ini istimewa hanya untuk yang mengambil pelajaran aliran agama. Menurut apa yang dikatakan didalam buku ini, Ilmu Hadis sepatutnya dipelajari dan difahami oleh setiap individu yang bergelar muslim.

Sememangnya dengan membaca buku ini memudahkan pemahaman berkenaan dengan ilmu Hadis kerana perbincangan disusun atur dari gambaran kasar mengenai ilmu Hadis sehingga aplikasi kesemua jenis hadis. Buku ini amatlah sesuai kepada semua individu terutama sekali yang beragama islam. Kepada sesiapa yang mengambil pengejian STAM dan khursus - khursus pengajian agama di universiti, buku ini adalah buku yang sepatutnya mereka miliki dan baca.

Rak:
L10
penerangan yang jelas tentang ilmu hadis.....bagus untuk rujukan sekeluarga
Write a review

Anda Juga Mungkin Meminati Produk Ini:


BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

 

 

BOOKCAFE: JENAMA YANG DIPERCAYAI

 
Lihat semua review, KLIK DI SINI
 
 

ANUGERAH BOOKCAFE

 

SEDIA BERKHIDMAT UNTUK ANDA

 
 

JAMINAN BOOKCAFE

 

1. Order diproses & dihantar setiap hari (Isnin - Jumaat).

2. Penghantaran pantas terus ke alamat anda.

3. Buku atau produk yang rosak diganti baru secara percuma.

4. Tiada caj penghantaran dikenakan untuk penghantaran order gantian.

5. Data peribadi pelanggan dilindungi & tidak dijual kepada pihak luar.

6. Jaminan wang dikembalikan (refund).

7. Servis yang cekap & mesra.

8. Resit atau tax invoice untuk pelepasan cukai disediakan.

Jaminan ini tertakluk kepada terma & syarat. Maklumat lanjut untuk jaminan Bookcafe & penyelesaian masalah pelanggan: KLIK DI SINI